Author picture

INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE

Semineul este unul dintre elemenetele cele mai dorite si utilizate,atat ca elemenet de décor cat si ca sistem de incalzire pentru intreaga casa capatand  forme diverse, dimensiuni, aspecte  ce il ajuta sa devina un obiect exclusivist. Succesul unui asemenea obiect tine de materialul din care este fabricat si de sistemul prin care functioneaza.

Pe site-ul nostru veti gasi modele de seminee din piatra naturala cu diferite forme : seminee pe lemne, seminee electrice sau seminee pe bioetanol. Pentru comoditatea dumneavoastra si pentru conditii limitate de a mobila locuinta, dispunem si de seminee electrice. Acestea functioneaza fara cos de fum si au avantajul de a avea o aeroterma ce poate fi folosita in vremuri friguroase.

Pretul unui semineu variaza in functie de caracteristicile si materialele din care este fabricat. Un semineu se poate plia pe resursele financiare disponibile si poate deveni accesibil mai multor categorii sociale.

Semineele pot fi pozitionate pe colturi sau pe perete drept, acest lucru fiind un avantaj in ergomonia spatiului de care dispuneti. In functie de doleantele personale si caracteristicile locuintelor semineele pot fi modificate, ajustate pentru a se aseza cat mai confortabil in locuinta dumneavoastra.

Montam seminee oriunde in Romania, cu seriozitate si profesionalism!      

Semineul se va utiliza numai de catre persoane majore si cu discernamant , instruite in prealabil asupra modului de utilizare.

Semineul NU este un produs conceput pentru utilizarea de catre persoane cu deficiente fizice, senzoriale sau mentale sau fara experienta sau cunostinte.

Copii trebuie permanent supravegheati pentru a nu veni in contact cu suprafetele fierbinti ale semineului.

Compania noastra nu isi asuma nici o responsabilitate in cazul in care aceste prevederi nu sunt respectate.

Semineele sunt sisteme de incalzire in component carora intra camera de ardere(focar), finisaje din piatra naturala, caramida sau zidarie, camera de convectie sau hota de convectie, in interiorul careia se face transformarea termica aer cald-aer rece, canal de racordare la cosul de fum, guri de admisie si de refulare a aerului cald.

Semineul este un sistem de incalzire in directa corelare cu factorii de mediu externi(vant, presiune scazuta, ceata, zona de amplasare, etc), functionarea sa fiind influentata de acestia, dar si de modul de exploatare.

Ajungerea la capacitatea termica dorita depinde de combustibilul ales (cu puterea calorica si umiditatea necesara), de modul in care este aprins focul, de modul in care este realimentat focul, de reglarea aerului primar de ardere, de tirajul cosului de fum, de realimentarea cu aer proaspat in incapere si de organizarea circulatiei aerului cald in incapere.

Forma, dimensiunile, modul de executie, dar si modul adecvat de exploatare si intretinere garanteaza fiabilitatea si securitatea sistemului, in cazul unei utilizari si functionari normale.

In acordarea garantiei produselor si serviciilor se va tine cont de respectarea instructiunilor de buna exploatare si intretinere a acestora de catre utilizator.

Achizitionarea  produselor implica luarea la cunostiinta si respectarea instructiunilor de exploatare si intretinere ale acestuia.

Instalarea componentelor semineului si/sau ale cosului de fum se face numai de catre personal specializat.

Orice modificari ale structurii, elementelor componente si a modului de functionare ale semineului sau ale cosului de fum se pot face numai de catre personal specializat, fo1.

COMBUSTIBILUL

 – . Se va folosi drept combustibil doar lemn de esenta tare(stejar, carpen, salcam, frasin), netratat chimic sau brichete din lemn de esenta tare fara clei de legatura sau alte substante toxice. Alimentarea se face manual.

 – . Este interzisa folosirea lemnului rasinos(brad, molid, pin, etc.), cu exceptia aprinderii focului.

 –  Combustibilul lemnos trebuie sa aiba o umiditate de maxim 15-20%.

Aceste lemne se obtin prin depozitatea in spatii uscate si bine ventilate timp de 1,5- 2 ani inainte de utilizare, taiate si asezate astfel incat aerul sa poata circula printre ele.

– Umiditatea din lemn reduce direct proportional caldura rezultata din ardere, cea mai mare parte a caldurii degajate consumandu-se pentru evaporarea umiditatii, iar restul poate sa nu fie suficient pentru asigurarea incalzirii necesare.

De exemplu, la o cantitate de 10 kg de lemne umede, cu 50% umiditate, masa uscata reprezinta doar 5 kg, restul de 5 kg fiind apa adaugata in foc.

 – . Aburul creat prin evaporarea umiditatii din combustibilul lemnos, reduce temperatura de incalzire, ajuta la formarea funinginii care se depune in strat gros si solid pe peretii focarului, a tubulaturii de racordare si a cosului de fum si creste poluarea mediului inconjurator (intrucat gazele rezultate parasesc cosul de fum nearse).

 –  Clapeta de reglare a aerului primar de ardere influenteaza arderea combustibilului prin aportul de oxigen necesar. Aceasta clapeta de reglaj se afla in partea de jos a focarului, la cenusar. Oxigenul, care patrunde astfel in focar, trece prin gratar si prin incarcatura de combustibil, intretinand arderea. Acesta reprezinta aerul de ardere. Aerul pentru convectie, diferit de aerul de ardere, patrunde in interiorul hotei de convectie prin spatiul delimitat intre marginea focarului si finisajul de piatra al semineului, se incalzeste datorita suprafetelor radiante din interior si ajunge, inapoi in incapere prin grilele de refulare aer cald aflate in partea superioara a hotei.

 –  La focarele cu dubla combustie, marimea spatiului de admisie a aerului secundar de ardere este prevazuta din fabrica si nu este reglabila.

 –  La focarele prevazute cu clapeta pentru reglarea debitului de gaze arse/ volet/ suber, inchiderea canalului de evacuare nu se produce in totalitate, aceasta clapeta reducand debitul de evacuare in proportia calculata de fabrica, pentru functionarea in deplina siguranta a focarului. Etansarea canalului de evacuare al gazelor arse in timpul functionarii focarului(chiar si atunci cand in focar este doar pat de jar) ar conduce la acumulari de gaze nocive in interiorul acestuia cu refularea lor in incapere sau chiar la implozie.

  1. 2. COSUL DE FUM

 –  Cosul de fum este destinat extragerii fumului si a gazelor rezultate din ardere si evacuarii lor in afara locuintei.

 –  Tirajul cosului de fum este rezultatul natural al combinatiei dintre inaltimea, diametrul sectiunii sale interioare si diferentele de temperatura si presiune ,intre gazele emise in urma arderii si mediul extern.  Avand o temperatura ridicata si o presiune scazuta,coloana de gaze arse este mai usoara decat coloana echivalenta de aer rece extern, fapt ce o face sa se ridice. La aprinderea focului, temperatura si presiunea coloanei de gaze arse sunt mai mici (tirajul este mai scazut). Dupa aprinderea focului si incalzirea cosului de fum, tirajul creste semnificativ..

 –  Tirajul cosului de fum este influentat de factorii de mediu externi, cum ar fi: temperatura aerului din exterior, temperatura gazelor de ardere, forma si dimensiunile cosului de fum, viteza vantului, presiunea scazuta, fenomene meteo, zona geografica, etc.

In cazul vantului puternic, tirajul cosului de fum este accentuat. Acest lucru se poate observa datorita flacarii foarte vii, agitate si a zgomotului produs de miscarea particulelor de gaze in cos.

 –  Semineul se utilizeaza de regula atunci cand temperatura din exterior este mai scazuta decat temperatura din interiorul locuintei. In caz contrar, presiunea si greutatea coloanei de gaze arse poate sa fie mai mare decat a aerului din exterior ceea ce le impiedica sa se ridice, acest lucru cunoscut ca fenomenul de tiraj-invers al cosului de fum.

 –  In conditii de ceata si/sau de diminuare a presiunii atmosferice, tirajul cosului de fum este scazut.

 –  Cand tirajul cosului de fum este scazut este necesara o cantitate mai mare de lemne, cat mai subtiri si uscate si de brichete de aprins, pentru aprinderea focului.

Dupa aprinderea focului si incalzirea cosului de fum, tirajul acestuia creste.

 – . Sistemul de evacuare a fumului trebuie sa fie unic. Functionarea pe acelasi cos de fum a unei alte surse de caldura, indiferent de combustibilul folosit si de pozitionarea acesteia, va afecta functionarea corecta a semineului.

 –  Sistemul de evacuare a fumului trebuie sa fie etans.

 – Pentru protectia exterioara a cosului de fum impotriva intemperiilor(precipitatii, inghet-dezghet) si prelungirea duratei sale de viata, este necesara tencuirea sa.

    Motivele principale pentru tirajul incorect sunt urmatoarele:

-folosirea mai multor surse de caldura pe acelasi cos de fum;

-existenta unuia sau a mai multor cosuri de fum in functiune intr-un perimetru restrans, intrucat aerul extern fiind deja incalzit, se creeaza o diferenta mai mica de temperatura si presiune;

-aprinderea incorecta sau insuficienta a focului;

-deteriorari ale cosului de fum;

– depunerile de funingine si gudron din interiorul cosului de fum si a burlanului;

-sub-alimentarea cu combustibil;

-supra-alimentarea cu combustibil;

-in cazul tavanului neizolat sau a ferestrelor deschise la un etaj superior, se obtine efectul de “scara-cos”, care creeaza tiraj invers.

-in zone geografice cu presiune scazuta.

  1. APRINDEREA si MENTINEREA FOCULUI

 

3.a. Scopul aprinderii este de a incalzi peretii focarului, racordul si ai cosului de fum, pentru realizarea tirajului printr-un foc stabil si intens, fara a fi nevoie de deschiderea repetata a usii.

 –  Inainte de aprinderea focului, deschideti complet grilele de admisie de aer ale focarului, asigurati-va ca cenusarul este curatat, iar incaperea este aerisita.

 –  Aprindeti focul in mod corect, cu surcele de lemn uscat (2-3cm grosime), brichete de aprins focul. Aschiile de lemn se pozitioneaza in randuri succesive, ca un grilaj(cu spatii de 1-2cm intre ele), astfel incat aerul sa poata circula printre acestea.

Cantitatea de aschii trebuie sa fie suficient de mare pentru a mentine flacara o perioada mai indelungata de timp necesara incalzirii focarului si a cosului de fum si pentru a ajuta la creare optima a tirajului.

 –  Nu aprindeti focul cu material combustibile cum ar fi;benzina , motorina, uleiuri….

 –  In timpul utilizarii semineului clapeta de evacuare agazelor arse(subarul)trebuie se fie permanent deschisa.

Aceasta se inchide doar atunci cand in focar nu mai este flacara si este decat jar, si doar daca nu mai realimentati.

 –  Pana la vederea flacarii este bine sa lasati usa focarului usor intredeschisa, creand astfel un surplus de tiraj.

 –  Combustia corecta este data de o flacara clara, stralucitoare, vioaie, galben-rosu.

 – Lemnele nu trebuie sa fumege mocnit, in timpul utilizarii semineului. – . Realimentarea focarului se efectueaza atunci cand in interior s-a format un pat de jar ce arde cu flacari mici, albastrui. Clapeta de admisie a aerului de ardere trebuie deschisa la fiecare realimentare.

Nu adaugati cate un lemn, doua. Stratul mai mare este necesar pentru formarea unui pat de jar care sa intretina arderea.

– .Fiecare alimentare poate asigura incalzirea timp de cateva ore, in functie de cantitatea si calitatea lemnelor.

 – Cantitatea de lemne folosite, precum si calitatea lor, dar si gradul de izolare a cladirii, determina nivelul de caldura rezultat.

–  Nu este indicata deschiderea usii focarului in timpul arderii cu flacara puternica.

 – La deschiderea usii pentru alimentare va trebui sa aveti grija ca jarul sa nu cada in afara focarului.

 –  Alimentarea cu o cantitate insuficienta de lemne sau cu lemne cu umiditate peste 20%, duce pe langa incalzirea deficitara a spatiului de locuit, si la un tiraj slab,ceea ce duce la innegrirea sticlei si a depunerii de gudron atit in interiorul focarului cat si a cosului de fum.

 –  Alimentarea, mult peste capacitatea focarului si recomandarile producatorului poate duce la afectarea structurii interne a acestuia.

Recomandarea producatorului este a se lua in calcul o cantitate de 4-6 kg lemne/ora.

 – Utilizarea lemnului de esenta moale; brad,molid,pin, etc duce la deteriorarea precoce a focarului

  1. PRIMELE UTILIZARI ALE SEMINEULUI

–  In timpul primelor arderi, vopseaua de pe focar isi finalizeaza uscarea, suportand un proces de vitrificare si se intareste. In timpul acestei etape, vopseaua de pe focar poate elibera  fum si miros de vopsea. Racordul de inox fiind faltuit intr-o baie de ulei, va elibera la prima ardere un miros specific de ulei ars.

Acestea NU sunt periculoase, trebuie doar sa va asigurati ca incaperea este bine aerisita,si ventilata la primele utilizari

  • Nu supraincalziti focarul imediat!

Actionati usor pana la ajungerea la temperatura dorita.

Nu incercati sa atingeti rapid performantele maxime ale instalatiei.

 –  Pentru a asigura uscarea si polimerizarea corecta a adezivilor folositi la montaj, la PRIMA UTILIZARE a semineului se foloseste 1(unu)kg de lemn.

4.d. A DOUA UTILIZARE se face la un interval de 24 de ore de la prima si se folosesc 2(doua)kg de lemn.

– . La A TREIA UTILIZARE, dupa alte 24 de ore, se face un foc constant, ce trebuie crescut gradual in intensitate, timp de cel putin 6(sase) ore.

  1. CURATAREA DE CATRE UTILIZATOR
  • Curatarea de focarului si a sticlei acestuia se face numai atunci cand este complet racit.

Racirea focarului se face incet, in mod natural.

  • Pentru inlaturarea rezidurilor rezultate din ardere(cenusa) se foloseste gratarul mobil si cenusarul, ori de cate ori este nevoie.

Atentie: Cenusa poate contine mici taciuni incandescenti!

– . Neinlaturarea rezidurilor de cenusa duce la obturarea canalelor de admisie a aerului primar de ardere si in consecinta la o ardere incorecta.

–  Sticla termorezistenta se curata cu produse speciale pentru sticla sau sticla de semineu. Nu folositi materiale abrazive.(pot aparea zgaraieturi pe suprafata geamului )

 Aveti grija sa protejati finisajul de piatra sau ale obiecte din apropierea semineului peste care s-ar putea scurge lichidul de curatare.

 –  Curatirea deflectorului se face la intervale mai mari de timp, si este suficienta indepartarea prin periere sau aspirare a funinginii depuse. Demontarea si remontarea deflectorului se face foarte usor, acesta fiind sustinut de placa decorativa de pe peretele din spate a focarului(laturile acestora se imbina complementar) si pe suportii de sprijin din partea din fata-sus a focarului.

 –  Grilele de refulare a aerului cald sau ventilatoarele se curata periodic pentru a preveni acumularea prafului.

  1. CURATAREA DE CATRE PERSONAL AUTORIZAT
  • . Este OBLIGATORIE inspectia anuala a cosului de fum, si daca este cazul, curatarea lui, in vederea prevenirii depunerilor de funingine pe peretii interiori ai cosului de fum, fapt ce poate duce la obturarea canalului interior de evacuare a gazelor arse ce duce la un tiraj scazut , incendierea interna si la poluarea mediului.

Comform Dir. Europene 210/31/CE si a HG537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, art. 2, lit. i,  neexecutarea verificarii, reparatiei si curatirii periodice cel putin o data pe an a cosurilor pentru evacuarea fumului precum si neinspectarea elementelor de izolare termica a acestora- se sanctioneaza cu  amenda .

 –  Este OBLIGATORIE inspectia odata la 2(doi) ani a semineului, de catre personal autorizat si, daca este cazul, curatarea acestuia.

 –  Orice modificari ale structurii semineului sau ale cosului de fum se pot face numai de catre personal autorizat.

 –  OBSERVATII GENERALE

       NU ARDETI:

– Deseuri menajere, resturi casnice;

– Lemn care a fost tratat chimic

– Placi conglomerate din lemn (PAL , PFL ) intrucat au in componenta lor produse chimice;

– Materiale plastice;

– Carbuni, cocs;

– Materiale textile;

– Brichete de lemn cu concentratie mare de praf sau avand in componenta clei sau alte substante toxice;

– Lichide imflamabile;

– Orice alta substanta chimica sau produs tratat chimic.

– Atunci cand alimentati cu combustibil, usa focarului trebuie deschisa incet pentru a nu favoriza absorbtia fumului in incapere.

– La inchidere, usa focarului nu trebuie trantita. Sticla focarului nu este securizata, deci nu rezista la socuri mecanice.

– Nu atingeti sticla focarului si-sau elementele din fonta in timpul functionarii semineului sau pana la racirea complete a acestuia fara a utilize ustensile de protectie corespunzatoare !

– nu deschideti usita de inspectie a cosului de fum in timpul functionarii sursei de caldura.

 nu amplasati materiale inflamabile sau care se pot degrada din cauza caldurii, in proximitatea usii focarului sau a gurilor de refulare a aerului cald!

–  nu aruncati cu apa in sau pe focarul incins, intrucat fonta va intra in proces de decalire, structura sa fiind afectata.

– . nu stergeti cu apa focarul, chiar daca este complet racit, intrucat fonta in contact cu apa, oxideaza.

–  In timpul functionarii semineului, grilele de admisie si de refulare a aerului de ardere si de convectie nu trebuie sa fie obturate.

 – Functionarea corecta a semineului poate fi afectata de functionarea in aceeasi incapere sau intr-o incapere proxima, a unui alt sistem de tipul hota de bucatarie, soba, semineu, sistem de ventilatie, care datorita propriului sistem de absorbtie si evacuare sau circulare a aerului creeaza un deficit de aer in incapere care poate, chiar, anula tirajul normal al cosului de fum, ducand la intoarcerea gazelor arse in incapere.

–  Este recomandat ca in spatiul in care este amplasat semineul, sa se faca regulat alimentarea cu aer proaspat, prin aerisirea corespunzatoare a incaperii.

 –  In timpul perioadelor de nefolosire, focarul nu este recomandat a fi curatat de praful si rezidurile de cenusa de pe pereti, intrucat acestea previn acumularea de condens si coroziunea. –  este recomandat  sa lasati clapetele de reglaj deschise pentru ca aerul sa circule prin focar.

 –  In cazul focarelor captusite cu placi de samota sau vermiculit, alimentarea cu lemne se va face cu grija, intrucat prin lovirea placilor refractare de pe peretii si pardoseala focarului, pot aparea fisuri, care in timp duc la deteriorarea acestora.

–  Este interzisa amplasarea semineelor in mediu exploziv.

           

 Postcombustia

Aerul pentru combustia primară este introdus în focar în mod razant şi uniform distribuit pe suprafaţa liberă a jarului. Se obţine astfel maximum posibil de oxigenare şi putere, necesare pentru o combustie optimă.

Aerul pentru post-combustie este preluat din ambient prin intermediul orificiilor de pe postamentul şemineului. Se încălzeşte parcurgând două canale speciale şi partea posterioară a focarului. Este introdus dinspre bolta focarului prin intermediul unui sistem tip ploaie cu raza de acţiune foarte amplă, pentru a obţine amestecul, la o temperatură ridicată, cu gazele arse

WhatsApp chat